En tur til Barossa Valley er en selvfølge når vi får besøk. Denne gangen var ikke noe unntak. Både Stein Ivar og Kristina er interesert i vin og en dag var derfor satt av til smaking av vin, lokale oster og andre lokale gourmetprodukter. Tove og ungene blei hjemme denne gangen. Den første vinprodusenten vi besøkte var Barossa Valley Estate som er kjent for sin flaggskipvin “E&E Black Pepper Shiraz” (som undertegnede har smakt en rekke ganger før – et monster av en vin!). Selv var jeg litt spent på kvaliteten av den resterende porteføljen til BVE siden E&E er så bra. BVE har en topp moderne “kjellerdør” med en liten restaurant og en flott smakebar. Etter å ha smakt igjennom fire hvite, ni røde og en tawny port var vi egentlig ganske skuffa. Jeg synes den billige mussernede røde, roseen og tawny portvinen var OK. Generelt var vinene ganske enkle uten noe ekstra å by på. Vi fikk heller ikke smakt den siste årgangen av E&E eller den musserende røde “E&E Sparkling Shiraz” (som det går gjetord om). De var visst for dyre til å ha på smaking (ca $80 flaska)...gjerrigknarker. Dette gjorde meg ganske sur (man får some regel smake alle vinene).
Neste post på programmet var Two Hands – en relativt fersk produsent i Barossa (men vinmakerne har lang erfaring fra andre topprodusenter). Two Hands hadde også en flott kjellerdør. Her var standarden på både vinene og de som jobbet der ADSKILLIG bedre enn hos BVE. Vi smakte oss igjennom “budsjett” vinene (bla en herlig Moscato), samt mellomklasse shirazene (tre stk, fra Clare Valley, McLaren Vale og Barossa -$55 flaska). Utrolig bra greier! Vi gliste bredt og var fulle av lovord – Stein Ivar kjøpte en “Samantha's Garden” (Clare Shiraz) til en kald vinterkveld I Køben. Siden vi var så entusiastiske åpnet serivtøren likesågodt en flaske “Coach House” shiraz ($120 flaska). Den var helt utrolig. Makan til vin har jeg ikke smakt. Nå skal det sies at Two Hands kjører en renspikka hedonistisk linje, så vinene er ikke spesielt komplekse, men heller omfavende og fulle av glede. Two Hands er forresten en av favorittene til Robert Parker.
Siste stopp på turen før lunch var Kaesler, en av de virkelig gamle vingårdene i Barossa (starta i 1893). I steden for et klin moderne anlegg har Kaesler gamle bygninger fulle av sjarm og historie. Toppvinene til Kaesler produseres av druer som vokser på vinranker som er over 100 år gamle! Dette gir få vindruer per klase, men med en ekstrem konsentrasjon av smak og farge. Vi startet med å smake de hvite (tre stk) som bla inkulderte en Riesling lagd av druer fra gamle vinplanter. Den var meget konsentrert og en super vin. Budsjettvinene til Kaesler var relativt gode, spesielt Stonehorse Shiraz '05 som i hvert fall jeg falt for. Toppvinene var litt for unge enda (litt heftige tanniner fremdeles), men hadde stort potensiale! Min favoritt var Old Vine Shiraz '05 (en vin lagd for den europeiske gane). Til slutt fikk vi smake toppvinen som det kun produseres to tønner av – Old Bastard Shiraz. Den hadde legendarisk konsentrasjon og var en helt fantastisk vin (skulle bare mangle til $160 for flaska). Navnet på denne vinen kom fra vineyarden druene til denne vinen høstes fra – den var visst ikke noe spøk å jobbe med (ca 120 år gamle planter!). Vi tok lunch på Kaesler hvilket var greit nok, ikke noe spesielt (sammenliknet med Salter's restaurant på Saltram, se tidligere blogginnlegg).
Etter lunch fokuserte vi på matsmaking. Først på Barossa Valley Cheese Company i Angaston. Der fikk vi smake noen herlige oster. Deretter bar turen til legendariske (her i Australia) Maggie Beer, en kokk som har gjort suksess på å produsere sauser, pateere og fruktkonsentrater i alle mulige variasjoner. Det var utrolig mye rart å smake på, det meste meget godt. Mine favoritter var Cabernet Sauce (grillsaus lagd av Cabernet Sauvignon), fikenbalsamiko, ingefær+chilli saus og en herlig extra virgin olivenolje. Jeg kjopete med en del hjem som vi allerede har brukt (fikenbalsamikøn I potetsalat blant annet – namm!). Etter besøket på Maggie bar det hjem til Adelaide.
Blogget av Gustav
lørdag 16. februar 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar